Вясновы дзіцячы рацыён
Цяжка знайсці дзіця, якое не пакутавала б ад вясновага авітамінозу. Паніжаны імунітэт становіцца прычынай частых прастуд і вірусных захворванняў. З'яўляюцца сімптомы паслаблення арганізма - хуткая стамляльнасць, раздражняльнасць, млявасць, апатыя. З дапамогай правільнага харчавання вясной можна аднавіць дэфіцыт карысных рэчываў у арганізме і палепшыць самаадчуванне дзіцяці.
Вясновы дзіцячы рацыён - што ў яго ўваходзіць?
Пры складанні рацыёну вясной для дзіцяці трэба прытрымлівацца прынцыпу разнастайнасці. Кожны дзень на талерцы дзіцяці павінны прысутнічаць прадукты ўсіх харчовых груп - крупы і хлеб, садавіна і гародніна, мяса, малочныя прадукты, яйкі, алей, прысмакі.
Каша і хлеб
Каша, макароны і хлеб - гэта асноўная крыніца сіл і энергіі для дзіцяці. Самыя карысныя крупы - грэчка, аўсянка, буры рыс, а таксама макаронныя вырабы з цвёрдых гатункаў пшаніцы. Варта пазбягаць маннай крупы і белага рысу.
Садавіна
Нават адзін фрукт у дзень - яблык, банан, апельсін, гранат - забяспечыць арганізм вітамінам С і падтрымае імунітэт дзіцяці.
Калі летам вы назапасіліся замарожанымі садавінай і ягадамі - вішняй, трускаўкай, парэчкай - увесну яны будуць вельмі дарэчы. Іх можна дадаваць у кашу або ёгурт.
Хатняе варэнне або кансерваваныя фруктовыя пюрэ - выдатная замена цукеркам і пірожным. Кампот з сухафруктаў, адвар шыпшынніка з мёдам - не толькі смачныя напоі, але і прафілактыка прастудных захворванняў.
Кісламалочныя прадукты
Кісламалочныя прадукты ўтрымліваюць вялікую колькасць лакта- і біфідабактерый, якія аднаўляюць мікрафлору кішэчніка пасля прыёму антыбіётыкаў, паляпшаюць страваванне і засваенне пажыўных рэчываў з ежы, ўмацоўваюць імунітэт і павышаюць супраціўляльнасць арганізма да інфекцый.
Мяса
Харчаванне вясной будзе непаўнавартасным без мясных страў з нятлустай ялавічыны, трусяціны, кураціны і індычкі. Бялок жывёльнага паходжання незаменны для росту мышачнай і злучальнай тканін дзіцяці. Акрамя таго, мяса багата жалезам, што спрыяе павышэнню ўзроўню гемаглабіну ў крыві.
Гародніна і зеляніна
Зеляніна - крыніца вітамінаў групы В, у прыватнасці В9 (фалійнай кіслаты), які павышае ўзровень гемаглабіну ў крыві і ўмацоўвае арганізм дзіцяці пасля доўгай зімы. Цыбуля і часнык ўтрымліваюць фітанціды, якія змагаюцца з хваробатворнымі мікробамі.
Ранняй вясной на дзіцячым стале павінны быць стравы з буракоў і морквы, а таксама з квашанай капусты, багатай вітамінам С. Вельмі добра замарожаныя агароднінныя сумесі з зялёнага гарошку, брокалі і каляровай капусты. Позняй вясной рацыён дзіцяці разнастаяць агароднінныя салаты з маладой капусты, шпінату, агуркоў, кропу.